Symposium Patristicum Fennicum 2020

Seuramme vuotuinen symposium pidetään tänä vuonna perjantaina 20.11. Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, sali 104), Helsingissä. Symposiumin luennot lähetetään myös reaaliajassa internetissä.

Vanhan testamentin pyhät patristisessa tulkinnassa

Varhaisessa kirkossa kehittyi käsitys, jonka mukaan Vanhan testamentin pyhät odottivat Jumalan pelastussuunnitelmien täyttymistä Kristuksessa. Tämä herättää lukuisia tärkeitä teologisia kysymyksiä, jotka vaativat tarkempaa tutkimusta. Patristisessa päivässä keskitytään pohtimaan, miten Vanhan testamentin pyhistä (kuten Abraham, Saara tai profeetat) kerrottiin varhaiskristillisissä teksteissä ja mikä heidän merkityksensä oli kristillisessä teologiassa. Näiden kysymysten selvittämiseksi on tutkittava myös, millaisia Vanhan testamentin tekstiversioita oli käytössä ja millä tavalla Vanhaa testamenttia ymmärrettiin Uudessa testamentissa, varhaisessa kirkossa ja juutalaisuudessa.

Alustava ohjelma:

10.00 Marke Ahonen: (otsikko varmistuu myöhemmin)

11.00 Antti Laato: Simson – Pyhä vai syntinen? Kuinka juutalaiset traditiot näkyvät kirkkoisien Simson-tulkinnoissa?

12.15–13.30   Lounastauko

13.30 Serafim Seppälä: Efraim Syyrialaisen visio heprealaisten kirjoitusten henkilöhahmojen ja Kristuksen suhteesta (Nat. 1)

14.00 Pauliina Pylvänäinen: Mooses ja Aaron piispan ja diakonin vertauskuvina Apostolisissa konstituutioissa

14.30 Damaskinos Olkinuora: Profeetta Elia bysanttilaisessa hymnografiassa

15.00–15.30   Kahvitauko

15.30 Harri Huovinen: Parantunut profeetta: Daavidin roolit Kyrillos Jerusalemilaisen katekeeseissa

16.00 Mika Bergman: Sileämieli Jaakob, kontemploija Aabraham ja askeetti Samson: Miten saada tolkkua Maksimos Tunnustajan raamatuntulkintaan?

16.30–17.00 Keskustelua

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*